Svijet
0

Chirac će se pred pravosuđem boriti za svoju "čast"

FENA
Bivši francuski predsjednik Jacques Chirac, koji je u srijedu optužen za pronevjeru državnog novca dok je bio gradonačelnik Pariza, izjavio je za kanal TF-1 da će se pred francuskim pravosuđem boriti "za istinu" i za svoju "čast".

"U stanju sam duha koje se ponajprije može opisati kao smirenost, a onda i kao želja za borbom", kazao je Chirac u kratkom intervjuu snimljenom u njegovu uredu, koji je prva reakcija na podizanje optužnice.

"Borit ću se, dakako, uz dužno poštovanje pravosuđa", dodao je.

"Ne pristajem da se koješta govori o tom događaju i da se gazi načelo prema kojem je svako nedužan dok mu se ne dokaže krivnja i zato ću se boriti za istinu i ujedno za svoju čast", istaknuo je bivši predsjednik države.

Chirac je optužen jer je njegov ured do 1995. isplaćivao plaće zaposlenicima gradske uprave koji su zapravo radili za njegovu tadašnju stranku RPR, današnji UMP.

Ukoliko mu se dokaže krivnja, Chirac bi mogao biti osuđen na deset godina zatvora i globu od 150.000 eura, prenosi Hina. Ovo je prvi put u Francuskoj da je optužen jedan bivši predsjednik.