Svijet
0

Chirac: Arafat pod posebnom njegom

NINA
Francuski predsjednik Jacques Chirac jutros u Bruxellesu da je palestinski lider Yasser Arafat pod posebnom njegom, ali je odbio dalje komentarisati njegovo zdravstveno stanje.

Budući da se u Bruxellesu nalazi na summitu UN-a, Chirac je kazao na konferenciji za novinare da se on rukovao s Arafatom prilikom njegove jučerašnje posjete Arafatu u francuskoj vojnoj bolnici Percy.

Chirac je kazao da će Francuska dati sve od sebe glede medicinskih tretmana za 75-godišnjeg lidera koji je obožavan među Palestincima i za njih predstavlja simbol desetljeća palestinske borbe za nezavisnost.

Chirac nije želio komentarisati koliko je ozbiljno zdravstveno stanje Yassera Arafata naglasivši kako on nije ''medicinski stručnjak''.

Osim toga, Chirac je odbio komentirati situaciju na Srednjem istoku kao što je to uradio i nizozemski premijer Jan Peter Balkenende samo dan prije.

"Mislim da je neprilično komentirati situaciju na Srednjem istoku budući da je Arafatovo zdravstveno stanje poprilično loše, kazao Balkenende sinoć na konferenciji za novinare. Balkenende, inače, predsjedava summitom EU-a u Vijeću Europe.

Upitan bi li Arafatova odsutnost približila Izraelce i Palestince, Balkenende je kazao: "Nije pravi trenutak da se o tome razgovara.''

Do sad je bilo nekoliko kontradiktornih tvrdnji o Arafatovu stanju otkad se nalazi na odjelu intenzivne njege. Arafatova glasnogovornica danas je negirala ranije tvrdnje da je Arafatov mozak obamro naglasivši da se on trenutno nalazi u komi s tendencijom izlaska iz nje.