|

Chikudi - drveni bicikli koji služe za prijevoz namirnica do pijace

Chikudi - drveni bicikli koji služe za prijevoz namirnica do pijace
0
S
Sarajevo-x.com
6.12.2011. u 08:06
9
komentara
0

dijeljenja
Chikudi - drveni bicikli koji služe za prijevoz namirnica do pijace Chikudi, drveni bicikli koji služe za prijevoz namirnica (Foto: AFP)
Na cestama afričke države Kongo često možemo vidjeti dječake kako voze ili guraju drvene bicikle, koje u toj zemlji nazivaju chikudi. Služe za prijevoz namirnica do obližnje pijace.
Na fotografiji iznad su trojica dječaka koji na chikudiju, drvenom biciklu, prevoze namirnice na pijacu Mushaki u blizini grada Goma u Demokratskoj Republici Kongo.

Chikude su i dio tradicije naroda u ovoj siromašnoj afričkoj državi. Oni su ponos i važan dio lokalne mikroekonomije.

U nedostatku stalnog posla, mnogi ljudi su angažovani da voze i upravljaju chikudima koji su proizvod improvizacije i nedostatka ostalih materijala kao što su željezo ili čelik.

Ne postoje pouzdani podaci o tome kada je prvi drveni bicikl napravljen, ali lokalno stanovništvo vjeruje kako je sve počelo u postkolonijalnom vremenu nakon dobijanja nezavisnosti od Belgije '60-ih godina. U tom periodu u Kongo su uvezeni prvi motocikli koje su lokalni siromašni stanovnici pokušali kopirati praveći ih od drveta, sirovine koje im ne nedostaje.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...