{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Cheneyev govor u Vilniusu oživljava Hladni rat

F
5.5.2006. u 13:13
0
0
Cheneyev govor u Vilniusu oživljava Hladni rat
0
Cheneyev govor u Vilniusu oživljava Hladni rat
Ruska štampa je u petak ocijenila da upozorenje koje je dan ranije uputio Rusiji američki potpredsjednik Dick Cheney u Vilniusu znači povratak hladnog rata.
"Američki potpredsjednik je jučer u Vilniusu održao govor o odnosima Rusije i Zapada koji de facto priznaje početak hladnog rata", piše Kommersant, koji je na naslovnici objavio fotografiju Dicka Cheneyja s prijetećim izrazom lica, pod naslovom "neprijatelj na vratima".

Na samitu posvećenom odnosima Evropske unije i NATO-a sa zemljama iz bivšeg sovjetskog bloka američki zvaničnik je u četvrtak ocijenio da se Rusija udaljava od demokratskog puta i vrši pritisak na susjedne zemlje koristeći energetsko oružje.

Vremja Novosti pišu: "Dva mjeseca prije samita G-8 koji će se održati u julu u Sankt Peterburgu Dick Cheney je "prolio kantu hladne vode na Kremlj".

Cheney je naglasio da Rusija ima izbor između "vraćanja demokraciji" i "prelaska na stranu neprijatelja". Trebalo bi da Rusija na to odgovori na samitu G-8, piše Kommersant.

Dnevni list Vedomosti piše da je Cheney "htio da izvrši pritisak na Rusiju u jeku razgovora o iranskom nuklearnom problemu i pripremama za samit G-8".

"Sve je očiglednije da se između Rusije i SAD-a stvara borba za vlast u postsovjetskom prostoru", ističe Vremja Novosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: