Svijet
0

Cheney: SAD podržava borbu Turske protiv Kurda u Iraku

FENA
Američki potpredsjednik Dick Cheney izjavio je, tokom posjete Istanbulu, da SAD podržava borbu zvanične Ankare protiv kurdskih pobunjenika na sjeveru Iraka, ali žele da se uvjere da to neće dovesti do rasta napetosti u Iraku.

"SAD nesumnjivo podržava Tursku u njenoj borbi protiv Radničke partije Kurdistana (PKK)", izjavio je visoki neimenovani zvaničnik američke administracije koji je bio u pratnji potpredsjednika Cheneya.

"Naporno smo radili s Turcima i Iračanima kako bismo riješili problem kurdskih pobunjenika na što efikasniji način", dodao je zvaničnik.

Cheney je tokom jučerašnje posjete razgovarao s visokim turskim zvaničnicima o ulozi turskih snaga u Afganistanu, koje su raspoređene u toj zemlji u okviru misije NATO-a.

Neimenovani zvaničnik je naveo da turski državni vrh nije pružio čvrsta uvjeravanja Ankare da će poslati dodatni broj vojnika u Afganistan, prenio je Reuters.

Cheneya je u Ankari, gdje je razgovarao s turskim predsjednikom i premijerom Abdullahom Gulom i Tayyipom Erdoganom, sačekalo nekoliko desetina demonstranata, koji su uzvikivali: "Jenki, idi kući!"

Turska policija je uhapsila trojicu demonstranata koji su skandirali: "Američke ubice, napolje s Bliskog istoka!" i bacali crvenu farbu na rezidenciju turskog premijera, neposredno pred njegov sastanak s Cheneyem.

Potpredsjednik SAD-a je doputovao u Tursku u okviru višednevne bliskoistočne turneje tokom koje je posjetio i Izrael, kako bi doprinio oživljavanju izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora.