|

Cheney brani američku antiterorističku politiku

Cheney brani američku antiterorističku politiku
0
F
FENA
22.12.2008. u 15:30
2
komentara
0

dijeljenja
Cheney brani američku antiterorističku politiku Foto: AFP/Getty Images/File
Američki dopredsjednik Dick Cheney stao je u odbranu politike američke vlade prema zatvorenim osumnjičenicima za terorizam, elektronskog prisluškivanja i spornih metoda prikupljanja obavještajnih podataka, kazavši da se radi o opravdanim sredstvima u ratno vrijeme.
U intervjuu za TV stanicu Fox News Cheney je rekao da je politika administracije predsjednika Georgea W. Busha glavni razlog zašto se u zemlji nije dogodio teroristički napad u proteklih sedam godina.

Dopredsjednik Cheney je izrazio vjerovanje da je predsjednik Bush upotrijebio legitimne ustavne ovlasti kako bi odbranio zemlju.

On je također odbacio kritike budućeg dopredsjednika Joea Bidena, koji ga je nazvao "najopasnijim dopredsjednikom u američkoj povijesti".

Cheney je rekao da takve izjave ne uzima ozbiljno.

Administracija predsjednika Busha suočila se s kritikama kod kuće i u inozemstvu zbog politike koju je provodila u ratno vrijeme, uključujući zatvaranje osumnjičenika za terorizam bez optužnica te upotrebu okrutnih metoda ispitivanja.

U odvojenom intervjuu budući dopredsjednik Joe Biden rekao je da politika Bushove administracije nije bila dobra za američku vanjsku politiku i nacionalnu sigurnost.

Prema njegovim riječima, prenosi VoA, takva politika stvorila je nove teroriste, a nije smanjila njihov broj.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...