{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Che Guevaru su proganjali latinoamerički diktatori

S
8.10.2007. u 09:35
0
0
Che Guevaru su proganjali latinoamerički diktatori
0
Che Guevaru su proganjali latinoamerički diktatori
Foto: AFP
Istraživači su predstavili do sada neobjavljene dokumente koji su godinama držani u tajnosti, a koji kazuju da su latinoamerički diktatori šezdesetih godina prošlog stoljeća ujedinili svoje snage kako bi uhvatili revolucionara Ernesta "Che“ Guevaru kojeg je 1967. godine ubila bolivijska vojska.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Reporter AFP-a vidio je kopiju tajnog dokumenta koji datira od 3. oktobra 1966. godine, a sastavni je dio povjerljivog izvještaja šefa tajne službe u Paragvaju kojim je ovaj trebao informisati svog brazilskog kolegu o Che Guevarinom dolasku u Južnu Ameriku.

"Ovo je prvi put da se u nekim državnim spisima prije sedamdesetih godine pojavljuje Che Guevarino ime“, objasnio je za AFP Martin Almada, istraživač iz Paragvaja koji je 1992. godine otkrio dokumente koji dokazuju postojanje operacije Condor - tajni plan koji su postigli južnoamerički diktatori s ciljem da uklone svoje političke oponente.

U dokumentu koji upozorava brazilskog šefa tajne službe na Che Guevarin dolazak navodi se da "on ima opasnu misiju“.

Bolivijska vojska i dva kubansko-američka agenta uhapsili su Che Guevaru u selu La Higuera, a ubili su ga 9. oktobra 1967. godine kada je Che Guevara imao samo 39 godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: