{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Che Guevaru su proganjali latinoamerički diktatori

S
8.10.2007. u 09:35
0
0
Che Guevaru su proganjali latinoamerički diktatori
0
Che Guevaru su proganjali latinoamerički diktatori
Foto: AFP
Istraživači su predstavili do sada neobjavljene dokumente koji su godinama držani u tajnosti, a koji kazuju da su latinoamerički diktatori šezdesetih godina prošlog stoljeća ujedinili svoje snage kako bi uhvatili revolucionara Ernesta "Che“ Guevaru kojeg je 1967. godine ubila bolivijska vojska.
Reporter AFP-a vidio je kopiju tajnog dokumenta koji datira od 3. oktobra 1966. godine, a sastavni je dio povjerljivog izvještaja šefa tajne službe u Paragvaju kojim je ovaj trebao informisati svog brazilskog kolegu o Che Guevarinom dolasku u Južnu Ameriku.

"Ovo je prvi put da se u nekim državnim spisima prije sedamdesetih godine pojavljuje Che Guevarino ime“, objasnio je za AFP Martin Almada, istraživač iz Paragvaja koji je 1992. godine otkrio dokumente koji dokazuju postojanje operacije Condor - tajni plan koji su postigli južnoamerički diktatori s ciljem da uklone svoje političke oponente.

U dokumentu koji upozorava brazilskog šefa tajne službe na Che Guevarin dolazak navodi se da "on ima opasnu misiju“.

Bolivijska vojska i dva kubansko-američka agenta uhapsili su Che Guevaru u selu La Higuera, a ubili su ga 9. oktobra 1967. godine kada je Che Guevara imao samo 39 godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: