Svijet
0

Chavezova diplomatska ofanziva: Rijad, Iran i Francuska

FENA
Predsjednik Venecuele Hugo Chavez započeo je u petak turneju u inozemstvu tokom koje će najprije posjetiti Rijad, radi samita OPEC-a, zatim Teheran i na kraju Pariz, gdje će predočiti svoj stav u posredovanju na oslobađanju 45 talaca koje drže snage FARC-a u Kolumbiji.

Chavez, čija je zemlja šesta izvoznica sirove nafte u svijetu i jedina latinoamerički članica naftnog kartela, predložio je savez kako bi se "jedan dio prihoda od nafte usmjerio u programe opismenjavanja, zdravstva i borbe protiv siromaštva".

Venecuelanski predsjednik je također precizirao da će predložiti samitu Organizacije zemalja izvoznic nafte (OPEC) "formulu za zaštitu najsiromašnijih zemalja svijeta" kako se "barel nafte od 100 dolara ne bi pretvorio u razarajuću bombu po ekonomije zemalja trećeg svijeta".

On je također ocijenio da bi cijena barela trebala da se stabilizira između 80 i 100 dolara, rekavši da val aktuelnih cijena ne odgovara željama zemalja proizvođača, te da "to nije greška OPEC-a".

Venecuela proizvodi oko tri miliona barela dnevno, čija se polovina izvozi u Sjedinjene Države, bez obzira na neprijateljstvo u njihovim odnosima.

Na samitu u Rijadu Chavez će se prvi put sastati s iranskim kolegom Mahmudom Ahmedinedžadom, čiji nuklearni program otvoreno podržava, dok ga SAD optužuju da želi da se, pod izlikom civilnog programa, želi domoći atomske bombe.

Nakon samita OPEC-a, Chavez će se ponovo sastati s Ahmedinedžadom u Teheranu, gdje se očekuje 19. novembra.

"Mi smo s Iranom, i ne vjerujem da Iran proizvodi atomsku bombu. Iran razvija svoju nuklearnu energiju u mirne svrhe, u to sam siguran", rekao je on.

Chavez je također naglasio da će Venecuela "početi da radi na razvoju nuklearne energije u mirnodopske svrhe, kao što to rade Brazil i Argentina". Chavez je već ranije govorio o ambicijama Venecuele da se domogne programa civilnog tazvoja nuklearne energije.

Njegova turneja se završava u Parizu, gdje stiže 20. novembra.

Chavezova posjeta Francuskoj spada u okvire posredovanja vezano za dosje razmjene 500 zatvorenika, pripadnika Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC) za 45 talaca, među njima tri Amerikanca i Kolumbijka francuskog porijekla Ingrid Betancourt, koje te snage drže zatočenima.