Svijet
0

Chavez zaprijetio prekidom prodaje nafte zemljama EU-a

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez zaprijetio je da će prekinuti prodaju nafte zemljama koje budu primjenjivale sporni novi zakon Evropske unije o deportaciji ilegalnih imigranata.

"Naša nafta ne treba ići u one evropske zemlje koje budu primjenjivale novi zakon", izjavio je Chavez u razgovoru s novim paragvajskim predsjednikom Fernandom Lugom.

Chavez je ocijenio novi zakon, koji treba da stupi na snagu 2010., "nečuvenom" i "sramnom" direktivom i najavio da će revidirati evropska ulaganja u zemlji i razmotriti mogućnost "uzvratne direktive", prenijele su agencije.

Latinoameričke zemlje mogle bi odlučiti o "vraćanju evropskih investicija", baš kao što bi evropske zemlje mogle odlučiti o vraćanju ilegalnih imigranata u zemlje porijekla, naglasio je Chavez i dodao da Venecuela "može bez njihovog novca".

Lugo se također usprotivio novim evropskim pravilima, ocijenivši da su u suprotnosti s ljudskim pravima.

Evropska unija je u srijedu usvojila novi zakon o ilegalnim imigrantima kojim se omogućava da se ti ljudi drže u pritvoru do 18 mjeseci prije protjerivanja iz zemlje.

Evropska direktiva definira propise za deportaciju ilegalnih imigranata u zemlje porijekla i pojašnjava pravila po kojima nevladine organizacije mogu imati pristup pritvorenicima.

Venecuela je među prvih 10 proizvođača nafte u svijetu.