Svijet
0

Chavez zaprijetio da će protjerati američkog ambasadora

FENA
Predsjednik Venecuele Hugo Chavez zaprijetio je da će protjerati američkog ambasadora u toj zemlji, optuživši ga da je isprovocirao nedavni incident na kojem su demonstranti gađali vozilo ovog diplomate.

"Ako nastavite da nas provocirate, počnite da pakujete kofere, jer ću vas ja izbaciti odavde", poručio je Chavez američkom ambasadoru Williamu Brownfeeldu u svom redovnom nedjeljnom tv obraćanju naciji.

Chavezovi komentari uslijedili su nakon što je Washinton uložio protest zbog incidenta u kojem je vozilo ambasadora zasuto jajima i paradajzom na prošlonedjeljnim provladinim demonstracijama, a State Department upozorio na "ozbiljne diplomatske posljedice" ako se slično ponovi, podsjeća AP.

Odnosi između ljevičara Chaveza i Washingtona su iz dana u dan sve gori zbog neslaganja SAD-a s bliskim vezama Venecuele s Kubom i Iranom, a američki zvaničnici lidera Venecuele često prikazuju kao prijetnju za regionalnu demokratiju.

U istom TV obraćanju Chavez je, govoreći o ekonomskim planovima zemlje, najavio da će se kasnije ovog mjeseca sastati sa svojim kolegama iz Bolivije, Paragvaja i Urugvaja da bi razmotrio projekt izgradnje novog gasovoda.

Chavez je precizirao da će se 19. aprila sastati u Paragvaju s predsjednikom te zemlje Nikanorom Duarteom, kao i s predsjednicima Bolivije i Urugvaja Evom Moralesom i Tabareom Vaskezom.

Lideri četiri latinoameričke zemlje će tom prilikom razgovarati o razvoju oblasti oko rijeke Parana, uključujući i jedan od predloženih projekata za izgradnju gasovoda koji bi transportovao gas od velikih rezervi gasa u Boliviji kroz Paragvaj, kazao je predsjednik Venecuele.

"Pomoći ćemo im u distribuciji goriva duž Parane i u Urugvaju", rekao je Chavez.