Svijet
0

Chavez u obraćanju naciji nazvao Busha kukavicom

FENA
Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez oštro je kritikovao rat u Iraku i nazvao američkog predsjednika Georgea W. Busha kukavicom zato što, kako je rekao, nije lično komandovao američkim snagama u Iraku.

Chavez je takođe pozvao Boga da "oslobodi svijet prijetnje koju predstavlja 'Gospodin Opasnost'", kako on često naziva američkog predsjednika, prenio je AP.

Chavez je takođe optužio vladu u Washingtonu kako predvodi napore da izoluje, prema njegovim riječima, revolucionarnu vladu Venecuele.

"Reći ću vam nešto: vi ste kukavica, znate li to? Zašto ne odete u Irak da komandujete svojim snagama? Lako je komandovati s takve daljine", rekao je Chavez u svome redovnom sedmičnom obraćanju naciji putem radija i TV-a.

Nakon Chavezovih riječi osude angloameričke vojne intervencije u Iraku, venecuelanska TV je prikazala snimke djece koja su demonstrirala protiv rata, kao i američkih vojnika u akciji i nedavnoga antiratnog protesta ispred američke ambasade u Caracasu.

Američki zvaničnici izrazili su zabrinutost za demokratiju u Venecueli, a Chaves je optužio Sjedinjene Države da pripremaju zavjeru kako bi ga svrglnule s vlasti ili izvršile invaziju na njegovu zemlju s ciljem da nadziru naftnu industriju Venecuele.