Svijet
0

Chavez traži da Britanija vrati Foklandske otoke Argentini

FENA
Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez ponovo je kritizirao britanskog premijera Tonyja Blaira i zatražio da Velika Britanija vrati Foklandske otoke Argentini.

Venecuela se i formalno žalila zbog Blairovih komentara da zemlje Južne Amerike treba da poštuju pravila međunarodne zajednice. U pisanom protestu britanskom ambasadoru u Caracasu istaknuto je da se tim komentarima "krše osnovni principi međunarodnog prava".

Britanska ambasada nije komentarisla protest, javio je Reuters.

Chavez, ljevičar bez dlake na jeziku poznat po antiameričkoj retorici, već je Blaira "poslao dovraga" zbog komentara koje je iznio u parlamentu prošle srijede.

Napadom na britanskog premijera Chavez je skrenuo pažnju sa sukoba s Washingtonom, izazvanim kada je prošle sedmice protjerao američkog pomorskog atašea zbog navodne špijunaže i Busha uporedio s Hitlerom.

Chavez je u četvrtak uvečer rekao da je Velika Britanija, saveznik SAD-a, povrijedila suverenitet raznih država. On je naveo slučaj Foklandskih otoka uz obalu Argentine, zbog kojih su Britanija i Argentina ratovale 1982. godine.

"Mi se moramo sjetiti Foklanda i kako su oduzeti od Argentine", rekao je Chavez i poručio Blairu da ih vrati Argentini.

Vezani članci