Svijet
0

Chavez španskog kralja uporedio s kolonizatorom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Venecuelski predsjednik Hugo Chavez izjavio je da ne može "šutjeti", nakon svađe sa španskim kraljem Juanom Carlosom čije je ponašanje uporedio s ponašanjem španskih kolonizatora u Latinskoj Americi.

Chavez je rekao kako je španski monarh pokazao aroganciju kada mu je rekao da "zaveže" na samitu u Čileu u subotu.

"Ne mogu šutjeti samo zato što neko brblja, mislim da smo predugo šutjeli", rekao je Chavez u utorak na pres-konferenciji u Caracasu, smjerajući na kolonizaciju domorodačkog stanovništva koju je provodila španska kruna.

"Prošlo je petsto godina otkako je madridsko carstvo naredilo domorodačkim vođama da šute", dodao je venecuelski čelnik koji za sebe kaže da je melez američko-indijanskoga, španskog i afričkog porijekla.

Možda se Juan Carlos "umorio" slušajući njegov govor i govore njegovih lijevih saveznika, poput bolivijskog predsjednika Eva Moralesa, nikaragvanskog Daniela Ortege i drugih "revolucionarnih drugara", zapitao se Chavez, preporučivši kralju "da bude strpljiviji".

"Na idući samit opet ćemo doći Evo, Daniel i ja", dodao je podrugljivo.

U govoru na samitu Chavez je nazvao bivšega španskog premijera Jose Mariju Aznara "fašistom" i optužio ga da je podržao državni udar koji je za kratko uklonio Chaveza s vlasti 2002.

Trenutni španski premijer Jose Louis Rodriguez Zapatero je zamolio Chaveza da bude diplomatičniji, prenosi Hina.

Nakon što je Chavez nastavio govoriti, Juan Carlos je kazao: "Zašto ne zavežete?"