Namjerava se ponovo kandidovati
0

Chavez se vratio u Venecuelu nakon operacije

SRNA
Hugo Chavez (Foto: AFP)
Hugo Chavez (Foto: AFP)
Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez vratio se kući, tri sedmice nakon operacije karcinoma na Kubi.

Chavez (57) je sinoć pozdravio okupljene nakon što je izašao iz aviona na aerodromu u Karakasu zajedno sa jednom od svojih kćerki i majkom.

Venecuelanski predsjednik se vratio kuću dok mnogi u zemlji postavljaju pitanje o njegovom zdravlju uoči predsjedničkih izbora 7. oktobra, jer je držao u tajnosti detalje o bolesti.

On je rekao da se uspješno oporavlja nakon peracije na Kubi prošlog mjeseca, kada mu je uklonjen tumor na karlici, odakle je već jedan uklonjen u junu. On će sada biti podvrgnut radio-terapiji. 

Chavez, koji je na "Twitteru" rekao da se vraća kući, ponovo se kandiduje za predsjednika ove godine, odnosno za još jedan šestogodišnji mandat.

Njegov rival 39-godišnji guverner Henrique Caprile, kritikovao je način na koji Chavez govori o karcinomu rekavši da, ako je on predsjednik "njegovo zdravlje je pitanje koje javnost treba da zna".

Prošlog vikenda, ministri vlade bili su u Havani na susretu, koji je prenosila televizija, sa Chavezom sa kojim su razmotrili vladine projekte od proširenja mreže podzemne željeznice do novih stambenih jedinica.