Svijet
0

Chavez se sastao s braćom Castro u Havani

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez iznenada je u subotu navečer stigao u posjetu Kubi te se iza zatvorenih vrata sastao s predsjednijkom Raulom Castrom i njegovim oboljelim bratom Fidelom. U izvještaju na internetskoj stranici novina komunističke omladine Juventud Rebelde navodi se da je Chavez stigao oko 20.30 sati i da ga je na aerodromu pozdravio 77-godišnji Raul, koji je naslijedio Fidela na položaju predsjednika, postajući novi šef države na otoku pod komunističkom vladavinom u zadnjih 49 godina.

Chavez se potom sastao s obojicom braće Castro, navodi se u internetskoj vijesti. Sastanak je bio u toku u vrijeme postavljanja vijesti na internet, prenosi AP.

U vijesti nisu pruženi dodatni detalji i nije bilo nikakvog dodatnog komentara kubanske vlade.

To je druga Chavezova posjeta Kubi u manje od sedmice dana. On je u ponedjeljak došao na nekoliko sati u okviru ranije najavljenog zaustavljanja na početku turneje po Kini, Rusiji i Evropi.

Subotnja posjeta nije bila ranije najavljena. Ranije tokom dana kubanska TV ipak je prikazala snimak Chavezovog intervjua u Portugalu, tokom kojeg je izjavio da nema mnogo za izjaviti jer ga "Fidel čeka u Havani".

Njih dvojica su bliski prijatelji i socijalistički saveznici a velikodušne venecuelanske isporuke nafte po povoljnim cijenama pomogle su održavanju otočne ekonomije.

Osamdesetdvogodišnji Fidel Castro nije viđen u javnosti otkako je podvrgnut hitnoj operaciji unutrašnjih organa u julu 2006.

Skriven na nepoznatoj lokaciji, on pati od još nepoznate bolesti, ali nastavlja pisati tekstove koji se nekoliko puta sedmično pojave u državnim novinama.