Referendum u Venecueli
0

Chavez se može kandidovati neograničen broj puta

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik Venecuele Hugo Chavez uvjerljivo je pobjedio na referendumu koji će mu omogućiti da ostane na vlasti sve dok bude uživao podršku birača.

Izmjenom Ustava, koju su birači odobrili, Chavez će 2013. godine moći da se kandiduje za treći predsjednički mandat.

Odmah po objavljivanju rezultata, počeo je vatromet, a na ulice glavnog grada Caracasa izašle su hiljade razdraganih Chavezovih pristalica. On im je s balkona predsjedničke palate poručio da su pobjedili istina i dostojanstvo i da su sada vrata budućnosti širom otvorena.

Na referendumu je glasalo 11 miliona od 17 miliona upisanih u biračke spiskove.

Za ukidanje ograničenja predsjedničkih mandata glasalo je 54,36 posto, dok je protiv bilo nešto više od 45 posto birača.

Ovo je drugi put da se Venecuelanci na referendumu izjašnjavaju o tom pitanju - 2007. godine su tjesnom većinom rekli "ne".

Posmatrači kažu da je glasanje proteklo u redu, uprkos oštroj kampanji koja je produbila podijele u venecuelanskom društvu.

Predsjednik Chavez uživa podršku siromašnih slojeva u zemlji, kojima je, zahvaljujući prihodima od nafte, umnogome poboljšao kvalitet života. Protiv njega je tradicionalna elita, koja ukazuje na porast kriminala i bezakonja.

Chavez je referendum raspisao s objašnjenjem da mu je potrebno još deset godina da učvrsti svoju socijalističku revoluciju.

Prvu čestitku na pobjedi, predsjednik Venecuele dobio je od svog mentora, kubanskog lidera Fidela Castra.