Svijet
0

Chavez Riceovoj: "Ne petljaj se sa mnom"

FENA
Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez upozorio je američkog državnig sekretara Condoleezzu Rice da se "ne petlja s njim" i izjavio je kako će propasti njeni napori da okrene latinoameričke zemlje protiv Venecuele.

Chavez je izjavio kako se Washington protivi njegovoj vladi jer je Venecuela - peti svjetski izvoznik nafte - proširila projekte razvoja gasne i naftne mreže s latinoameričkim zemljama radije nego sa Sjedinjenim Državama.

"Prekinuli smo imperijalističke lance koji su nas vezivali", izjavio je Chavez tokom svoga sedmičnog obraćanja naciji putem radija i televizije, javio je AP.

Chavez je parafrazirao stihove iz venecuelanske narodne pjesme upozoravajući: "Ubadam onoga koji me ugriza, ne petljaj se sa mnom Condoleezza."

Odnosi između Caracasa i Washingtona zategnuti su posljednjih mjeseci, dok američki zvaničnici izražavaju zabrinutost zbog stanja venecuelanske dremokratije i prijetnji ljevičarski nastrojenog Chaveza da će prekinuti izvoz nafte SAD-u.

Prošle sedmice je Rice poručila američkim poslanicima kako venecuelanska vlada predstavlja "jedan od najvećih problema" u regiji i da su njene veze s Kubom "posebno opasne" za demokratiju u Latinskoj Americi.

Chavez insistira da je njegova vlada demokratska i optužuje Washington da kuje urotu protiv njega. On tvrdi kako su Sjedinjene Države stajale iza kratkotrajnog pokušaja puča u njegovoj zemlji, što američki zvaničnici odbijaju.