Svijet
0

Chavez pozvao Rusiju da ulaže u projekte u Venecueli

FENA
Predsjednik Venecuele Hugo Chavez pozvao je danas ruske kompanije da povećaju investicije u projekte u njegovoj zemlji, prije svega u razvoj ogromnih nalazišta nafte.

Chavez, koji se nalazi u posjeti Rusiji, kazao je da očekuje razvoj "putne mape" koja bi uvećala i diversifikovala rusko-venecuelanske poslovne veze, posebno u energetskom sektoru, uključujući izgradnju naftovoda i rafinerija.

"Zadovoljni smo prisustvom ruskih kompanija u našoj naftnoj industriji i učinit ćemo sve što je u našoj moći da dalje razvijamo tu saradnju", rekao je Chavez obraćajući se ruskoj Komori za trgovinu i industriju.

Predsjednik Venecuele je također kazao da se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom dogovorio o osnivanju fonda za podršku zajedničkih projekata.

Uz rusku pomoć Venecuela je spremna da izgradi četiri nove rafinerije nafte, a planira još 13 takvih postrojenja, najavio je Chavez.

On je također pozvao ruske naftne kompanije da pomognu u razvoju bazena rijeke Orinoko za koji se vjeruje da sadrži najveće pojedinačne rezerve nafte koje su poznate, a koje potencijalno sadrže 1,2 biliona barela teške sirove nafte.

Američke naftne kompanije "Exxon-Mobil" i "Conoco Phillips" ove sedmice su odbile da zaključe nove sporazume za eksploataciju tog nalazišta zbog nepovoljnih uvjeta koje je ponudila venecuelanska vlada u okviru strože državne kontrole u naftnoj industriji.

Chavez je apelovao na ruske kompanije da ulože sredstva i u izgradnju gasovoda dugog 8.000 kilometara do Argentine, u obnavljanje zastarjelih luka u Venecueli, u eksplaotaciju zlata i razvoj hemijske industrije.