Venecuela
0

Chavez podržao Assada i optužio SAD da potiče proteste

FENA
Hugo Chavez (Foto: Reuters)
Hugo Chavez (Foto: Reuters)
Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez izrazio je podršku sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu nazivajući ga humanistom i bratom koji se suočava s valom žestokih protesta koje podržavaju Sjedinjene Države i njihovi saveznici.

Chavez je u subotu optužio Washington da potiče proteste u Siriji kao izgovor za neko predstojeće bombardiranje te zemlje, poput udara na Libiju, javio je Associated Press, podsjetivši da Chavez podržava i libijskog vođu Moamera Gadafija.

"Sada su u Siriji nastali neki takozvani politički pokreti, uz nekoliko smrtnih slučajeva, a sada oni optužuju predsjednika da ubija svoj narod a kasnije će Jenkiji doći i bombardiraju narod da bi ga spasili", rekao je Chavez u govoru na državnoj televiziji.

Antivladini protesti dobili su na snazi diljem Sirije u petak, a nakon nemira u Tunisu, Egiptu, Jemenu, Bahreinu i Libiji, što se nazvalo "arapskim proljećem".

Chavez je, podsjeća AP, godinama imao bliske odnose s Gadafijem i Assadom.

"Kako je to cinično smislila imperija - izazvati žestok sukob, izazvati krvoproliće u zemlji da je poslije bombardira, intervenira i preuzme prirodne resurse a zemlju pretvori u koloniju", rekao je on. Američka agencija podsjeća da Chavez često naziva Sjedinjene Američke Države imperijom.

Chavez je rekao je da u petak navečer razgovarao s Assadom i nazvao ga bratom.

Al-Assad, kojeg protivnici nazivaju autokratom, jeste "humanist, doktor, školovan u Londonu i ni u kom slučaju nije ekstremist; on je duboko human čovjek", rekao je Chavez.

Vlada predsjednika Bashara al-Assada najavila je u četvrtak niz reformi, uključujući oslobađanje svih aktivista koji su pritvoreni ovog mjeseca, kao i mogućnost ukidanja vanrednog stanja koje je na snazi od 1963. godine.

Demonstranti su, međutim, saopćili da će nastaviti proteste dok se ne ispune svi njihovi zahtjevi za provedbu reformi.