Sumnja se da je ubijen
0

Chavez naredio ekshumaciju posmrtnih ostataka Simona Bolivara

Sarajevo-x.com
Simon Bolivar
Simon Bolivar
Predsjednik Venezuele Hugo Chavez dao je da se ekshumiraju posmrtni ostaci heroja u borbi za nezavisnost, Simona Bolivara, kako bi se mogao odrediti tačan uzrok njegove smrti.

Chavez sumnja da Bolivar nije umro od tuberkuloze nego da je ubijen prije 200 godina, a istog mišljenja su i mnogi historičari, navodi "Telegraph".

"Večeras smo doživjeli posebne i impresivne trenutke jer smo vidjeli kosti velikog Bolivara. Skelet je definitivno njegov jer se može osjetiti energija ovog velikog čovjeka", napisao je na Twitteru venecuelanski predsjednik, objavljujući vijest o ekshumaciji.

Tim forenzičara i istražitelja analiziraju ostatke kako bi utvrdili da li je Bolivar žrtva zavjere ili je zaista umro od zarazne bolesti.

Poznat kao Oslobodilac, Bolivar je u 19. stoljeću vodio revoluciju protiv Španije i donio nezavisnost Venecueli i još nekim južnoameričkim narodima. Umro je 1830. godine u 46. godini, u Kolumbiji.

Chavez tvrdi da je upravo Bolivar inspiracija za njegovu "Bolivarsku revoluciju“, mada neki kažu da se Bolivar baš i ne bi složio sa politikom koju danas vodi venecuelanski predsjednik.