Svijet
0

Chavez: Napad SAD-a na Iran bio bi prava ludost

FENA
Hugo Chavez
Hugo Chavez
Predsjednik Venecuele Hugo Chavez izjavio je da bi eventualni napad Sjedinjenih Država na Iran bio prava "ludost" te ocijenio da bi u slučaju "invazije" iranska strana pobijedila.

"Danas prijete Iranu. Američka imperija doživjela je poraz u Iraku, a uvjeren sam da bi isto tako prošla i u Iranu kada bi se drznula da tu zemlju napadne", kazao je Chavez u subotu, u redovnom TV i radioprogramu "Halo, predsjedniče".

Prema njegovim riječima, jedini motiv za napad na Iran je nafta, baš kao što je to bio slučaj i s Irakom.

"Nadajmo se da neće (provesti napad)! Molimo Boga i Allaha, svemoćnoga i milostivog, da ne izbije novi rat. Još leševa, još terora, a u ime čega? Jer žele iransku naftu, baš kao i našu! Eto razloga za neprekidne agresije", ocijenio je.

"Nadajmo se da će američki narod, Kongres SAD-a, Ujedinjene nacije i najmoćnije zemlje svijeta spriječiti tu ludost jedne imperije koja napada druge države kad god joj se prohtije", dodao je.

Chavez je, prenosi Irna, podsjetio da je prema pisanju ruske štampe američka invazija na Iran predviđena za 6. april.

"U ruskoj štampi objavljeno je da je plan za napad na Iran napravljen, kao što, siguran sam, postoji i plan napada na Venecuelu. Imperija već raspoređuje nosače aviona i trupe u blizini Irana. Prema tim podacima, za napad na Iran, za tzv. operaciju Ujed, već je određen i datum. To je prava ludost. Prava ludost!", naglasio je Chavez.

On je, međutim, na američku administraciju apelirao da poštuje suverenitet Irana.

Iran nije usamljen slučaj, dodao je predsjednik Venecuele. Na meti Amerikanaca može se naći svaka zemlja čiji planovi razvoja ili vojnog napretka ugrožavaju interese SAD-a.

"Na meti je danas Iran, ali sutra bi mogla biti Bjelorusija ili Venecuela, ili bilo koja druga zemlja čija se suverena politika ili planovi razvoja ne poklapaju sa željama Washingtona", upozorio je Chavez.