Svijet
0

Chavez: Kolumbijski pobunjenici trebaju prestati s otmicama

FENA
Predsjednik Venecuele Hugo Chavez izjavio je u nedjelju da marksistički pobunjenici u susjednoj Kolumbiji trebaju prestati služiti se otmicama kao oružjem u sukobu s državnim vlastima.

Chavez, koji je ove sedmice posredovao u puštanju na slobodu dvije taokinje u Kolumbiji, iskoristivši svoje dobre odnose s čelnicima tamošnjih ljevičarskih pobunjenika, ponovno ih je pozvao da se u svojoj pobuni ne služe terorizmom.

"Ne odobravam otmice i oružanu borbu", izjavio je Chavez tokom svog sedmičnog televizijskog obraćanja naciji, izrazivši želju da razgovora s čelnikom jedne od pobunjeničkih grupa kako bi mu rekao što on misli.

Njegovo posredovanje u puštanju dviju taokinja dočekano je sa velikim odobravanjem, ali čak i njegovi saveznici poput Ekvadora usprotivili su se njegovim pozivima pobunjenicima da odustanu od terorističkih akcija. Te pobunjeničke skupne, naime, naoružavaju djecu i odgovorne su za postavljanje bombi u civilnim područjima.

Najveća od njih, Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC), ima oko hiljadu članova koji tvrde da se bore za socijalnu pravdu. FARC drži na stotine talaca i u velikom se dijelu finansira krijumčarenjem kokaina.

Chavez kaže da na pobunjenike gleda kao na ustanike s političkim ciljevima koji bi se trebali pridržavati ratnih pravila propisanih Ženevskom konvencijom, uključujući i zabranu otmica, prenijela je Hina.

U društvu jedne od oslobođenih taokinja u televizijskoj emisiji, izjavio je kako unutarnje sukobe u Kolumbiji ne bi trebalo rješavati oružjem.