{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Chavez: Kapitalistički sistem izazvao krah u SAD-u

F
28.9.2008. u 11:27
0
4
Chavez: Kapitalistički sistem izazvao krah u SAD-u
0
Chavez: Kapitalistički sistem izazvao krah u SAD-u
Foto: AP
Kapitalistički sistem je izazvao finansijsku krizu u Sjedinjenim Američkim Državama, pa im je potreban novi ustav, izjavio je venecuelanski predsjednik Hugo Chavez.
"Smatram da SAD mora početi proces stvaranja ustavotvorne skupštine i istinski novoga demokratskog modela", rekao je u subotu predsjednik Chavez u Lisabonu, posljednjoj stanici turneje u okviru koje je posjetio Kinu i Rusiju.

"Kapitalizam je doveo do kraha" u SAD-u, ocijenio je Chavez pred novinarima i dodao da se radi o "najgoroj finansijskoj krizi u historiji".

"Neka se američka imperija okonča i neka iz njezinih ruševina nikne velika nacija i velika republika. Došao je trenutak da se uzvikne 'Sloboda!' od Sjedinjenih Država", rekao je Chavez pozivajući na stvaranje nove vlade oslobođene od "diktatorstva elite" kao što su velike banke i velike korporacije.

Chavez je potpisao sporazum s portugalskom vladom o kupovini milion vrlo jeftinih laptopa i 50.000 montažnih kuća u vrijednosti tri milijarde dolara.

Ranije ove sedmice, prenosi Tanjug, Chavez je potpisao nekoliko sporazuma u Kini i Rusiji koji se tiču oružja i energije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: