Venecuela
0

Chavez: Fidel Castro se oporavio i dobro je

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez (56) izjavio je da se bivši kubanski vođa i njegov bliski prijatelj Fidel Castro dobro osjeća i da se oporavio od dugotrajne bolesti.

"Castro je dobro, imajući u vidu njegove godine i bolest koju je imao i od koje se sada oporavio", kazao je Chavez u subotu, ističući da bivši kubanski predsjednik "potpuno kontrolira svoje fizičke i umne sposobnosti".

Chavez se u petak uvečer vratio u Caracas iz Havane gdje je prisustvovao proslavi rođendana Fidela Castra, koji je prije nekoliko dana napunio 83 godine.

Chavez je kazao da je pet sati proveo s Castrom, njegovom ženom, djecom, unucima i bratom, kubanskim predsednikom Raulom Castrom (78), dodajući da se nenajavljen pojavio na porodičnoj proslavi rođendana, prenio je Reuters.

Povodom Castrova 83. rođendana nisu organizirane posebne proslave, ali se na taj dan bivši kubanski čelnik oglasio kolumnom u listu Komunističke partije "Granma" izražavajući sumnju u tvrdnje koje stižu iz SAD-a i Evrope da se možda približava kraj globalne krize.

"Američki političari su skloni vjerovati da će čim banke učine dostupnim dovoljno novca kako bi se podmazao stroj proizvodnog aparata, sve krenuti ka idiličnom svijetu, čak boljem od naših snova", napisao je Castro.

Iako je još 2006. godine zbog ozbiljnih zdravstvenih problema predao vlast svome bratu Raulu i ne pojavljuje se u javnosti, Fidel Castro i dalje prima šefove prijateljskih država i piše tekstove za lokalne medije.

Uoči Castrova rođendana u hotelu "Nacional" u Havani svečano je otvorena izložba fotografija bivšega kubanskog vođe. Nju čine 83 Castrove fotografije, među kojima je i ona koju je prije mjesec i po snimio njegov sin Aleks, a na kojoj je, kako se čini, otac kubanske revolucije u sasvim dobroj formi.