Svijet
0

Chavez: Castro vodi veliku bitku za život

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Venecuele Hugo Chavez izjavio je da Fidel Castro vodi "veliku bitku za život", ali je dodao da mu je kubanski predsjednik lično dao razloga da vjeruje kako će se brzo oporaviti.

"Pomolimo se Bogu za Fidela i njegov oporavak. On (Fidel Castro) vodi veliku bitku za život", rekao je Chavez u televizijskom obraćanju javnosti s istoka Venecuele, javila je agencija AP.

Chavez je naveo da je u srijedu dobio ličnu poruku od Castra.

"Poruku koja mi je dala više optimizma i vjere", kazao je predsjednik Venecuele i dodao da mu je kubanski predsjednik poručio da stalno govori "Bože pomozi Chavezu i njegovim prijateljima".

Chavez je naveo i da je Castru pisao prošle noći te da je poruku poslao po glasniku, čije ime nije naveo.

Predsjednik Venecuele je poručio Castru da je s njim "svakog sekunda, svakog minuta, svakog sata i svakog dana i noći u njegovoj velikoj bici za život koju on (Castro) bije iz srca i duše kao svaki veliki čovjek".

"To je bitka i znam, Fidel, da ćemo je mi dobiti. Mi pobjeđujemo, mi ćemo pobijediti", istakao je Chavez, koji se posljednji put sreo s Castrom u Kordobi u Argentini, gdje su zajedno posjetili rodnu kuću revolucionara Ernesta "Če" Gevare.

[SLIKA]1[/SLIKA] Chavez i Castro pored statuen mladog revolucionara Che Guevare u Argentini

Chavez je rekao da su se on i Castro zagrlili na ulasku u avion i da su obećali jedan drugom da se opet vide uskoro, ali da se onda iznenada desilo to pogoršanje zdravlja kubanskog predsjednika.

"To je život", dodao je Chavez i istakao da na Kubi neće biti onakvih promjena kakve priželjkuje Washington.

"Gringosi su se spremali mnogo godina za situaciju na Kubi bez Fidela", kazao je predsjednik Venecuele i dodao da se "oni sada suočavaju s dosad nezabilježenom situacijom da je Fidel prisutan i da nije prisutan".

"Oni(Amerikanci) sada ne znaju šta da rade", rekao je podsmješljivo Chavez i dodao da će jedina tranzicija na Kubi biti kada Castro napusti bolnicu i kada mu njegov brat Raul ponovo preda vlast.

Američka agencija je navela da se tokom obraćanja javnosti Chavez ponašao kao da direktno razgovara s Castrom.

"Oporavi se, Fidel. To je naređenje. Nikada ti nisam davao naređenja, a sada ti dajem jedno", poručio je Chavez kubanskom predsjedniku.

Castro i Chavez su bliski saveznici i nepomirljivi protivnici politike američkog predsjednika Georgea Busha.