Svijet
0

Chavez: Castro se oporavlja

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez izjavio je kako se stanje kubanskog lidera Fidela Castra vidljivo poboljšalo, opisujući kako je oboljeli kubanski lider dobio na težini i kako hoda uokolo i proučava.

"Značajno poboljšanje", izjavio je Chavez, opisujući Castrovo stanje tokom njihovog međusobnog susreta nedavno u Havani, javio je AP.

"On je dobio nekoliko kilograma i mislim da hoda više od mene, analizira, proučava", izjavio je Chavez na konferenciji za novinare u Karakasu.

Snimak sastanka koji je objavila kubanska državna televizija u četvrtak navečer prvi je videozapis 80-godišnjeg kubanskog lidera objavljen u tri mjeserca.

Kubanska komunistička vlada tretira Castrovo stanje i tačnu dijagnozu bolesti državnom tajnom, što je dovelo do spekulacija nekih da je teško bolestan. Slike sa sastanka, za koji zvaničnici dvije strane tvrde da se desio u ponedjeljak, izgleda da su imale cilj da utišaju takve glasine.

Chavez je držao primjerak dnevnih novina Kubanske komunističke partije Granma sa slikama sa sastanka i pokazao je prstom na fotografiju.

"Oni kažu da Fidel umire", izjavio je Chavez uz smijeh."On je bio na balu."

Kubanske vlasti insistiraju da se Castro oporavlja i negirale su izvještaje američkih obavještajnih zvaničnika da on boluje od smrtonosnog raka iako su prije nekoliko sedmica prestale s tvrdnjama da će se Castro vratiti na vlast.

Tokom pola godine otkako je Castro objavio da je podvrgnut operaciji unutrašniih organa, zemljom je vladao njegov brat Raul i tim vodećih lidera među kojima je potpredsjednik države i sekretar vlade Carlos Lage.