Svijet
0

Chavez: Castro predvidio pad dolara

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez je izjavio da je njegov bliski prijatelj Fidel Castro predvidio pad vrijednosti američkog dolara. Chavez je izjavio da je kubanski osamdesetjednogodišnji predsjednik predvidio pad dolara prije nego što su se pojavili prvi znaci opadanja vrijednost ove monete.

Chavez je izjavio za vrijeme televizijskog nastupa da mu je Castro dodao tekst, koji je napisao tokom jednog od sastanaka u Havani, na kojem je pisalo da su Sjedinjene Američke Države kupile pola svijeta sa papirnim novčanicama koje nemaju pravu osnovu iza sebe.

Chavez je nazvao stanje američke ekonomije užasnom ekonomskom krizom, sa opaskom da Amerikanci gube svoje poslove a da gora vremena tek trebaju da dođu. “Mislim da ako se stvari ovako nastave odvijati u SAD-u, moramo već sad početi sa pripremama kako bismo primili njihove izbjeglice”, izjavio je Chavez.

SAD i dalje ostaje glavni kupac venecuelanske nafte, ali Chavez namjerno stavlja Venecuelu u opoziciju Washingtonu, osuđujući sve od američke ekonomske politike slobodnog tržišta pa do rata u Iraku, objavio je američki portal Yahoo!.

Chavezovi oponenti optužuju venecuelanskog vođu za vječite tenzije sa SAD-om jer njima odvlači pažnju sa lokalnih problema kao što su veoma rašireni kriminal, visoka inflacija i povremene nestašice osnovnih prehrambenih namirnica.