Svijet
0

Chavez: Castro nema rak

FENA
Kubanski lider Fidel Castro nema rak, ali vodi "tešku bitku" protiv "veoma ozbiljne" bolesti rekao je jučer predsjednik Venecuele Hugo Chavez.

I pored rasprostranjenog mišljenja da Castro ima rak ili da je čak već umro, Chavez je izjavio da je optimista, kao i da je kubanski lider i njegov blizak saveznik zvučao dobro kada su u četvrtak razgovarali telefonom.

"Čuo sam neke komentare da Kastro ima rak u poslednjem stadijumu - Fidel nema rak," rekao je Chavez na proslavi zbog ponovnog izbora za predsjednika države.

Predsjednik Venecuele, međutim, nije precizirao od čega boluje Castro.

Fidel Castro (80) operiran je krajem jula, od kada se nije pojavio u javnosti, a svoja ovlaštenja prenio je na mlađeg brata Raula.

Kubanski lider nije prisustvovao ni proslavi svog 80-og rođendana, a na video snimcima objavljenim u oktobru izgledao je slabo i kretao se teško, prenio je Reuters.

Chavez nije rekao da se Castrovo stanje popravilo, kako je to često trvdio u posljednje vrijeme, ali je dodao da je optimista kada je njegov oporavak u pitanju.

"Poslaću mu čokoladu, on voli venecuelansku čokoladu. On već jede, a malo po malo se i sam hrani. Nadamo se da će njegovih 80 godina postati 90, 100 godina," rekao je Chavez.

S druge strane, šef američkih obavještajnih službi John Negroponte izjavio je u intervjuu "Vašington postu" da je Kastro veoma bolestan, da mu je ostalo još malo vremena, kao i da su u pitanju mjeseci a ne godine.