Optužbe za silovanje
29

Charlie Hebdo izložen novim prijetnjama zbog karikature islamskog učenjaka Tariqa Ramadana

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Francuski satirični list Charlie Hebdo, čija redakcija je pretrpjela stravičan teroristički napad 2015. godine, ponovo dobija ozbiljne prijetnje nakon što su islamskog učenjaka kojeg dvije žene optužuju za silovanje, nacrtali s erekcijom i napisali: "Šesti stub islama".

Charlie Hebdo, kontroverzni pariski magazin, čiji karikaturisti su ubijeni nakon što su objavili karikaturu koja ismijava poslanika Muhammeda, sada na satiričan način problematizira optužbe na račun islamskog učenjaka Tariqa Ramadana. Njega su dvije žene javno optužile za silovanje na Univerzitetu Oxford.

Pravosudni izvori u Parizu potvrdili su prošle sedmice da ga je dvoje ljudi tužilo za silovanje. On je to negirao kazavši da će uzvratiti tužbom za klevetu. Ramadan je profesor savremenih islamskih studija na Oxfordu.

Popularan je među mnogim muslimanima, posebno mladim imigrantima, ali je i česta meta kritika sekularista, posebno u Francuskoj, koji ga optužuju da zagovara politički islamizam.

U magazinu se navodi da će nakon aktuelnih prijetnji podići tužbu protiv bilo koga ko bude identifikovan u francuskoj policijskoj istrazi.

Publikacija je obećala da će predstavljati "udarac u lice" svima koji pokušavaju ograničiti njihovo razmišljanje, onim koji se plaše mašte i onim koji ne vole smijeh.

U svjetlu onoga što se dogodilo prije skoro tri godine, mnogi su se brinuli za poziciju redakcije Charlie Hebdo.