{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Charles Taylor u pritvoru u Haagu

F
21.6.2006. u 13:59
0
0
Charles Taylor u pritvoru u Haagu
0
Charles Taylor u pritvoru u Haagu
Bivši predsjednik Liberije Charles Taylor proveo je prvu noć u pritvorskoj jedinici Međunarodnog krivičnog suda u Haagu, gdje je prebačen iz sigurnosnih razloga.
Sud za zločine u Sierra Leoneu, osnovan pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda, tereti Taylora za ratne zločine.

On je odvezen u holandski zatvor u predgrađu Haaga s maksimalnom sigurnošću, u krilo koje je iznajmio Međunarodni kirivični sud. Sud je također osigurao i sudnicu za održavanje suđenja koje bi trebalo da počne u januaru.

Taylor je optužen za odgovornost za ubistva, silovanja i sakaćenja stotina hiljada ljudi tokom građanskog rata u Sierra Leoneu koji je trajao od 1991. do 2002. godine.

Zvaničnici suda plaše se nemira ako bi Tayloru bilo suđeno u Zapadnoj Africi.

Taylor je stigao direktnim letom za Roterdam s lisicama na rukama.

Taylor se nalazio u pritvoru u Sierra Leoneu od 29 marta. Holandija se složila da se u njenom sudu odvije suđenje, ali je zatražila da u slučaju da bude osuđen bude prebačen u neku drugu zemlju u kojoj bi izdržao kaznu.

Nekoliko zemalja je odbilo da ga primi na izdržavanje kazne sve dok se nije prijavila Velika Britanija da će ga zatvoriti ako bude osuđen.

Taylor i predsjednik bivše Jugoslavije Slobodan Milošecić su jedini šefovi država koji su bili optuženi za ratne zločine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: