|

Charles Taylor u pritvoru u Haagu

Charles Taylor u pritvoru u Haagu
0
F
FENA
21.6.2006. u 13:59
0
komentara
0

dijeljenja
Charles Taylor u pritvoru u Haagu
Bivši predsjednik Liberije Charles Taylor proveo je prvu noć u pritvorskoj jedinici Međunarodnog krivičnog suda u Haagu, gdje je prebačen iz sigurnosnih razloga.
Sud za zločine u Sierra Leoneu, osnovan pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda, tereti Taylora za ratne zločine.

On je odvezen u holandski zatvor u predgrađu Haaga s maksimalnom sigurnošću, u krilo koje je iznajmio Međunarodni kirivični sud. Sud je također osigurao i sudnicu za održavanje suđenja koje bi trebalo da počne u januaru.

Taylor je optužen za odgovornost za ubistva, silovanja i sakaćenja stotina hiljada ljudi tokom građanskog rata u Sierra Leoneu koji je trajao od 1991. do 2002. godine.

Zvaničnici suda plaše se nemira ako bi Tayloru bilo suđeno u Zapadnoj Africi.

Taylor je stigao direktnim letom za Roterdam s lisicama na rukama.

Taylor se nalazio u pritvoru u Sierra Leoneu od 29 marta. Holandija se složila da se u njenom sudu odvije suđenje, ali je zatražila da u slučaju da bude osuđen bude prebačen u neku drugu zemlju u kojoj bi izdržao kaznu.

Nekoliko zemalja je odbilo da ga primi na izdržavanje kazne sve dok se nije prijavila Velika Britanija da će ga zatvoriti ako bude osuđen.

Taylor i predsjednik bivše Jugoslavije Slobodan Milošecić su jedini šefovi država koji su bili optuženi za ratne zločine.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.