Svijet
0

Charles Taylor pojavio se prvi put pred sudom

FENA
Foto: AFP; Charles Taylor
Foto: AFP; Charles Taylor
Bivši liberijski predsjednik Charles Taylor pojavio se u utorak na raspravi u sudskom procesu protiv njega za ratne zločine pred Specijalnim sudom za Sierra Leone, sa sjedištem u Haagu, dok je bojkotirao prethodnu raspravu od 4. juna, izvještava AFP.

U ponedjeljak je Specijalni sud za Sierra Leone objavio da će ova sudska rasprava biti ponovo odgođena za 20. augusta. Današnja rasprava bit će posvećena objašnjenju ove odluke, rekao je glasnogovornik ovog suda Solomon Moriba, koji je dodao da je postignut zajednički dogovor optužbe i odbrane o odgađanju rasprave, a suci su to prihvatili.

Odgađanje do 20. augusta je uslijedilo zbog zvaničnih odmora Specijalnog suda i Međunarodnog krivičnog suda (ICC).

Taylor (59) je optužen za ratne i zločine protiv čovječnosti tokom građanskog rata, koji je trajao u Sierra Leoneu od 1991. do 2001. godine.

On je prvi šef afričke države koji se pojavljuje pred Međunarodnim sudom pravde. On je bojkotirao otvaranje sudskog procesa 4. juna kada je poslao samo svog advokata, argumentirajući to da ima pravo na pravedno suđenje.

Charles Taylor je optužen da je podržavao pobunjenike koji su ubijali civile u Sierra Leoneu. Procjenjuje se da je više od 400.000 osoba ubijeno u sukobima u Sierra Leoneu i Liberiji.