Svijet
0

CG: Prijedlog da se poništi odluka o ujedinjenju sa Srbijom iz 1918.

FENA
Podgorica
Podgorica
Grupa građana predložila je Skupštini Crne Gore da poništi odluku Podgoričke skupštine, održane 26. novembra 1918. godine, o ujedinjenu Srbije i Crne Gore, objavljeno je u utorak u Podgorici.

Prijedlog je, kako je navedeno, podržalo 6.000 građana, a njegovi zastupnici su profesor na Pravnom fakultetu Blagota Mitrić, publicist Stevo Vučinić i jedan od pisaca ekspertne verzije novog ustava akademik Mijat Šuković.

Velika narodna skupština održana 26. novembra 1918. godine bitan je datum u historiji Crne Gore, jer je na njoj donesena odluka o ujedinjenu sa Srbijom. Odluka je donesena jednoglasno, a nakon njenog usvajanja kralj Nikola Petrović i njegova porodica zbačeni su s crnogorskog prijestolja.

U prijedlogu za ukidanje odluke Podgoričke skupštine navodi se da je 26. novembra 1918. godine "Crna Gora izgubila identitet i subjektivitet" i da je tom odlukom "izbrisano ime crnogorsko".

Autori pravno-tehničkog sadržaja prijedloga saopćili su da će prijedlog biti dostavljen Skupštini Crne Gore i da će narednih dana biti predstavljen na konferenciji za novinare. Najavili su da će javnost obavijestiti o "razlozima pripreme i predaje prijedloga dokumenta parlamentu".

Crnogorska opozicija je, s druge strane, datum održavanja Podgoričke supštine i donošenja odluke o ujedinjenju Srbije i Crne Gore prije desetak dana u Skupštini predlagala za državni praznik.

Poslanici Srpske liste i Narodne stranke, prenosi Tanjug, tokom rasprave o imenovanju državnih praznika predložili su 26. novembar kao državni praznik jer, kako su rekli, toga dana su ujedinjene dvije srpske države u jednu.