{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


CG: Bošnjački lideri upozoravaju na opasnost od vehabizma

F
23.4.2007. u 13:13
0
0
CG: Bošnjački lideri upozoravaju na opasnost od vehabizma
0
CG: Bošnjački lideri upozoravaju na opasnost od vehabizma
Bošnjački političari u Crnoj Gori upozorili su u ponedjeljak da ekstremni islamski pokret vehabizam, koji se širi u Crnoj Gori, Bosni, Sandžaku i na Kosovu, može destabilizirati regiju i ugroziti međunacionalne odnose.
Bošnjački političari ukazali su da radikalna shvatanja vehabija, čija dogma opravdava i terorističke akcije i podrzaumijeva "džihad" (sveti rat), radi ostvarenja njihovih vjerskih ciljeva, mogu izazvati nesigurnost građana i izazvati krizu u toj oblasti.

Predsjednik Demokratske zajednice Muslimana-Bošnjaka u Crnoj Gori Rifat Vesković ocijenio je da vehabije prelaze u radikalniju fazu djelovanja, podsjetivši da je i ranije upozoravao da će vehabije iz relativno benignog stanja prijeći u opasniju fazu.

"Činjenica je da su naknadni apeli i upozorenja islamskih velikodostojnika iz Bosne, Sandžaka, Crne Gore, Kosova zakasnili. Njihov radikalni pokret uglavnom djeluje na kriznim političkim prostorima i zbog toga se nedavno dogodio sukob u blizini Novog Pazara", rekao je Vesković podgoričkim "Vijestima", prenosi Tanjug.

On smatra da su prema tome problemu "velikodostojnici Islamske zajednice prilazili neodgovorno, a u nekim slučajevima i blagonaklono" i da i u Crnoj Gori postoji pogodno tlo da vehabije "posiju svoje sjeme" i prijeđu na akcije nalik onima kod Novog Pazara i okruženja.

Vesković je rekao da "razloga za uzbunu ima dosta i da se već danas treba suprotstaviti vehabijama, jer sutra može biti kasno, a jedina prava odbrana je da ih svi građani u svojim sredinama prepoznaju, izoluju i osude".

"U Bosni su otišli već daleko, a jedan od vehabija Jusuf Barčić izjavljivao je da ne priznaje tamošnju civilnu vlast", naveo je Vesković.

Poslanica Socijaldemokratske partije Hidajeta Bajramspahić smatra da vehabije nanose štetu ljudima islamske vjere, emitujući nazadne i destruktivne poruke.

Ona vjeruje da će pravi islamski vjernici ostati dosljedni svojoj vjeri, koja propovijeda toleranciju, suživot i milosrđe i šalje poruku činjenja dobrih djela i osude zločina.

Aktivist Liberalne partije Samedin Agović smatra da su vehabije malobrojna grupacija i da Crnoj Gori ne prijeti veća opasnost od vehabija.

Agović smatra da će država Crna Gora i Islamska zajednica u njoj biti dovoljno jake da spriječe eventualno djelovanje vehabija na crnogorskom prostoru.

U posljednje tri godine zabilježena su dva slučaja napada vehabija na lokalne imame na sjeveru Crne Gore.

Podgorički "Dan" objavio je u ponedjeljak da je više desetaka pripadnika esktremnoga islamskog pokreta - vehabija prebjeglo u Crnu Goru i na Kosovo nakon ubistva njihovog vođe u Novom Pazaru.

Pozivajući se izvor blizak tome pokretu, list piše da su oni napustili kamp za obuku na planini Ninaja i preko planinskog prijevoja prebjegli u Crnu Goru i na Kosovo.

Vođa vehabija Ismail Prentić ubijen je prije dva dana u sukobu s policijom u blizini Novog Pazara, kada su ranjeni vehabija Senad Ramović Bečan i jedan policajac.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: