Svijet
0

Četvrti dan bez vijesti o otetom fotoreporteru

FENA
Agencija France Press (AFP) u četvrtak je još uvijek bez ikakvih vijesti o svom fotoreporteru Jaimeu Razuriju, četvrti dan od njegove otmice u Gazi, unatoč nekim umirujućim izjavama peruanskih vlasti.

U međuvremenu, političko-finansijska kriza na palestinskim teritorijama je ponovo pojačana među pristalicama protivničkih strana, bez obzira na primirje zaključeno 19. decembra između rivalskih pokreta Hamasa i Fataha.

Otmičari fotoreportera Jaimea Razurija, Peruanca (50), do četvrtka nisu uputili nikakvu poruku, zahtjev ili bilo kakvu informaciju o njegovoj sudbini.

Fotoreportera su otele četiri naoružane osobe dok se vraćao sa snimanja reportaže u svoj ured AFP-a u Gazi, u društvu vozača i prevodioca.

"Zasad, četvrti dan nakon otmice, nemamo nikakvih informacija o mjestu gdje se Jaime drži ili o njegovom zdravstvenom stanju", rekao je regionalni direktor AFP-a za Bliski Isrok Francois Campredon.

"Rukovodstvo AFP-a cijeni sve napore koje poduzimaju Palestinska samouprava, kao i palestinska vlada u oslobađanju Jaimea pod izuzetno teškim uvjetima", dodao je on.

Peruanski ministar vajskih poslova Jose Carcia Belaunde je izjavio u srijedu u Limi da je fotoreporter u "dobrom zdravstvenom stanju".

Jose Luis Cisneros, predsjednik asocijacije i strane peruanske štampe, i Delia Razuri, majka fotoreporera, prisustvali su u srijedu konferenciji za štampu.

Ministar je, ne precizirajući izvor te informacije, rekao da je "Peru u kontaktu s nekim prijateljskim vladama regiona" radi što bržeg oslobađanje Jaimea Razurija.

AFP s lica mjesta nije mogao potvrditi ove informacije.