Svijet
3

Četvrta godina rata: UN uskoro objavljuje listu osumnjičenih za ratne zločine u Siriji

Klix.ba
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Članovi Ujedinjenih naroda kazali su da je ratni zločin velikih razmjera počinjen u Siriji, te da će uskoro objaviti i listu osumnjičenih osoba za zločine tokom dugotrajnog građanskog rata, javlja CNN.

Do sada su imenima popunjene četiri liste, ali se drže u tajnosti jer se navodni počinitelji trebaju procesuirati, rekao je Vitit Muntarbhorn, član UN-a u Siriji. Nova lista će biti konsolidovana s prve četiri.

"Razmatramo danas, ovog mjeseca i narednog opcije za i protiv objavljivanja spiska", rekao je.

Ova informacija stigla je nakon što je komisija objavila deveti izvještaj o situaciji u Siriji gdje se građanski rat intenzivirao i postao najkrvaviji otkako je počeo 2011. godine. Više od 200.000 civila ubijeno je tokom konflikta i milione ljudi je napustilo svoje domove. Mnogo ih je silovano i mučeno. Zabrinutost je povećana zbog informacija da su djeca postala dželati.

"Nedostatak humanitarne pomoći dovelo je do porasta ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i kršenja ljudskih prava.

Povjerenici UN-a su predložili da pravda bude provedena na Međunarodnom sudu za zločine ili na "ad hoc" međunarodnom tribunalu. Da bi se tribunal formirao potrebno je odobrenje Vijeća sigurnosti UN-a.

Očekuje se da bi se lista optuženih za zločine u Siriji mogla objaviti u javnosti 17. marta kada se održava sastanak Vijeća za ljudska prava UN-a u Ženevi. Na listi će se naći imena iz sirijske vojske, pobunjenika i IDIL-a.