Mađarska
0

Četvoro povrijeđeno u napadu ultradesničara na Rome

FENA
U sukobu ultradesničarske grupe s pripadnicima romske zajednice u jednom selu na sjeveru Mađarske povrijeđene su četiri osobe, od kojih jedna teže, a policija je privela nekoliko osoba.

Predstavnik Roma u selu Đenđešpata rekao je za mađarsku novinsku agenciju MTI da je sukob, koji se dogodio kasno sinoć, počeo kada su uniformisani pripadnici grupe "Vedero"(Odbrambene snage), bacili kamenice na jednu kuću u romskom naselju.

Predstavnik Romske fondacije za građanska prava Janoš Rado rekao je da su aktivisti grupe "Vedero" i lokalni žitelji koji ih podržavaju tokom dana provocirali Rome, a zastupnik mađarske vlade za sjeverni okrug Heveš Laslo Horvat, koji je posjetio ovo selo, rekao je da se situacija "otela kontroli".

U petak je skoro 300 Romkinja i njihove djece evakuisano iz Đenđešpate autobusima koje je osigurao Crveni krst, pošto su pripadnici grupe "Vedero" najavili da će u blizini njihovog naselja otvoriti "kamp za obuku".

Romi su se u selo vratili poslije dva dana, kada je policija privela vođe radikalne grupe, a njihove pristalice otišle s prostora na kojem se nalazio kamp.

Radikalne grupe u proteklih nekoliko nedjelja organizuju demonstracije i patroliraju u nekoliko sela na sjeveru i sjeveroistoku Mađarske, ističući da je njihova dužnost da "uspostave javni red" u oblastima s visokom stopom kriminala.