Svijet
0

"Četvorka" zadužila EU da napravi mehanizme za pomoć Palestincima

FENA
Međunarodni kvartet za Bliski istok zadužio je Evropsku uniju da uspostavi "privremene" mehanizme za direktno dopremanje pomoći Palestincima, saopćio je generalni sekretar UN-a Kofi Annan.

"Kvartet je izrazio spremnost da odobri privremeni međunarodni mehanizam, s ograničenim trajanjem, koji bi funkcionirao transparentno i odgovorno, obezbjeđujući direktnu isporuku svake vrste pomoći palestinskom narodu", navodi se u izjavi Kvarteta, koju je pročitao Annan.

[SLIKA]1[/SLIKA]

"Ako se svi ovi kriteriji mogu ispoštovati, uspostavljanje privremenog međunarodnog mehanizma moglo bi početi odmah, a razmatralo bi se svaka tri mjeseca kako bi se odlučilo o njegovom daljnjem postojanju", navodi se u tekstu.

"Ono što predlažemo jest održavanje sastanka eksperata što je moguće prije u Bruxellesu kako bi se utvrdili parametri tog mehanizma", saopćila je novinarima evropska povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner.

Prema njenim riječima, uspostavljanje takvog procesa je komplikovano. "To nije pitanje dana, mislim da je to pitanje sedmica", rekla je ona.

Washington i Evropska unija prekinuli su pomoć Palestincima nakon dolaska Hamasa na čelo vlade, što je Rusija ocijenila "pogreškom".

Međutim, zbog straha od haosa na palestinskim teritorijama, jer 160.000 vladinih službenika ne prima plate, Amerikanci su prihvatili da popuste, saopćio je diplomatskli izvor blizak pregovorima.

"Svi shvataju da se nešto mora učiniti", rekao je u utorak pred UN-om ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Izražavajući "ozbiljnu zabrinutost zbog pogoršanja uslova, posebno u Gazi", grupa je također pozvala Izrael da poboljša mjere humanitarne situacije Palestinaca.

Ona je također zatražila od "međunarodne zajednice da hitno odgovori na zahtjeve za pružanje pomoći koje su formulirale međunarodne organizacije, posebno agencije UN-a".