Zapadna obala
0

"Četvorka" zabrinuta zbog novih Izraelskih stanova

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Četvorka za Bliski istok, u kojoj su SAD, Rusija, Evropska unija i Ujedinjene nacije, izrazila je u utorak zabrinutost zbog izgradnje 277 novih izraelskih stanova u kolonijama na Zapadnoj obali.

"Četvorka je vrlo zabrinuta što je Izrael planirao da izgradi nove stanove u Arielu i u istočnom Jerusalemu", navodi se u saopćenju Četvorke i ocjenjuje da su pregovori jedini način da se nađe "pravedno i trajno" rješenje izraelsko-palestinskog sukoba.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak odobrio je izgradnju 277 novih stanova u koloniji Ariel, na sjeveru okupirane Zapadne obale, navodi se u saopćenju ministarstva objavljenom u ponedjeljak.

Prošle sedmice vlada Benjamina Netanyahua je dala zeleno svjetlo za izgradnju 1.600 stanova u jednoj koloniziranoj četvrti u istočnom Jerusalemu, što je izazvalo bijes Palestinaca i kritike međunarodne zajednice.

Palestinci očekuju da će palestinska država biti priznata u Ujedinjenim nacijama narednog mjeseca.

"Svaka jednostrana akcija, bilo jedne ili druge strane, ne može utjecati na rezultat pregovora i međunarodna zajednica je neće priznati", navodi se u saopćenju Četvorke.