Svijet
0

"Četvorka" pozvala na slanje pomoći Palestincima

FENA
Predstavnici posredničke četvorke za Bliski istok - Ujedinjenih nacija, SAD-a, Evropske unije i Rusije - u petak su na sastanku u Londonu pozvali arapske države da ispune obećanja i pruže humanitarnu pomoć Palestincima.

Američki dužnosnici navode da su arapske zemlje od 717 miliona dolara pomoći obećane prošlog decembra Palestincima uputile svega 153 miliona, odnosno jednu petinu.

Američka državna tajnica Condoleezz Rice istaknula je da obećanja koja su data na pariskoj konferenciji u decembru "nisu za SAD, nego za palestinski narod", dodajući da se "data obećanja moraju ispuniti".

Četvorka je također osudila nedavno nasilje, uključujući palestinske raketne napade na izraelske gradove, napad na jednu židovsku školu ranije ove godine i ubistva Palestinaca u sukobima u Gazi, i pozvala Izrael da prekine aktivnosti vezane za naseljavanje okupiranih teritorija, a Palestince da obuzdaju terorizam.

Grupa je pozdravila "konkretne korake koje su poduzele ojbe strane", kao što je uklanjanje nekih izraelskih nadzornih tačaka i poboljšanje sigurnosti na palestinskoj strani, ali je istaknula da "mnogo toga ostaje da se uradi", rekao je generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon na konferenciji za novinare, prenio je BBC.

Četvorka je izrazila "duboku zabrinutost" zbog humanitarne situacije u Gazi i pozvala na osiguravanje osnovnih usluga, "bez opstrukcija".

Nedostatak goriva i osnovnih namirnica ugrozili su krhku privredu u pojasu Gaze otkako je prošlog juna Izrael nametnuo restrikcije nakon što je nad tom teritorijom nadzor preuzeo Hamas.