Svijet
0

Četvero Palestinaca ranjeno u izraelskoj odmazdi

FENA
Četvero Palestinaca, među kojima jedna žena i njena kćerka, ranjeno je danas kada je izraelska artiljerija napala ciljeve na sjeveru pojasa Gaze, u znak odmazde na ranije jutros izveden palestinski raketni napad na vojnu bazu na jugu Izraela, u kome je ranjeno najmanje 66 izraelskih vojnika.

Izraelska armija (IDF) je potvrdila napad kopnenih snaga, naglasivši da je cilj zaustavljanje raketne vatre.

Islamski džihad, jedna od palestinskih radikalnih grupa koja je preuzela odgovornost za raketiranje izraelske baze, saopćila je: "Mi smo poslali poruku, a ne samo raketu", hvaleći se "velikim dostignućem za narod i otpor".

Aktivisti te ekstremističke organizacije slavili su "uspješan napad" u džamijama u Gazi i preko mikrofona objavili koliko je vojnika ranjeno.

Visoki komandir vojnog krila Islamskog džihada Abu Ahmed je rekao da je napad odgovor na prijetnje Izraela o pokretanju ofanzive na pojas Gaze.

Te prijetnje je pripisao krizi rukovodstva u Izraelu i navodnih pokušaja vlade i armije da skrene pažnju javnosti s domaćih problema s kojima su suočeni. On je istovremeno zaprijetio nastavkom otpora, pogotovo u slučaju invazije.

Izraelske sigurnosne snage u međuvremenu razmatraju da li da nastave odmazdu na jutrošnji napad. Zvaničnici izraelske vlade diskutiraju o mogućim sankcijama prema radikalnom islamističkom Hamasu koji od juna kontrolira pojas Gaze.

Analitičari, međutim, ne predviđaju veliku vojnu akciju na jugu, zbog napetosti na sjevernoj granici Izraela sa Sirijom.