Napravili sklonište
46

Četvero djece pronađeno u Amazonu 17 dana nakon pada aviona

I. M.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Izvještava se da su troje djece (4, 9 i 13 godina) i beba od 11 mjeseci pronađeni živi više od dvije sedmice nakon što se avion s njima srušio u kolumbijskoj džungli Amazona.

Kolumbijske vlasti rasporedile su više od 100 vojnika sa psima tragačima u potrazi za djecom koja su putovala u avionu koji se srušio u Amazonu 1. maja. U nesreći su poginule tri odrasle osobe.

Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro je radosnu vijest podijelio u srijedu na svom Twitter nalogu.

[TWITTER]1658951493658050562[/TWITTER]

Ranije kolumbijske oružane snage rekle su da su se napori u potrazi intenzivirali nakon što su spasioci naišli na "sklonište izgrađeno na improvizovani način od štapova i grana", što ih je navelo da vjeruju da ima preživjelih. Međutim, nije bilo izvještaja kolumbijske vojske koji bi potvrdili otkriće djece.

Kolumbijska novinska kuća El Espectador izvijestila je kasnije da vojska nije potvrdila pronalazak djece, iako je vladina agencija navodno primila informaciju da je kontakt uspostavljen.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Avianline Charters, vlasnik srušene letjelice, rekao je da je jednom od pilota u zoni potrage rečeno da su djeca pronađena i da su "prevožena čamcem niz rijeku i da su živa".

Međutim, iz kompanije su također rekli da "nema zvanične potvrde" da su djeca potpuno van životne opasnosti, a grmljavina u tom području i dalje predstavlja opasnost za njihovu sigurnost.

Na fotografijama koje su objavile oružane snage, među granama na podu džungle mogle su se vidjeti makaze i vezica za kosu. Prethodno je pronađena bebina flašica za piće i napola pojedeni komad voća.

Spasioci vjeruju da je četvoro dece starosti 13, 9 i 4 godina i beba od 11 mjeseci lutalo džunglom u južnom dijelu Caqueta od nesreće 1. maja.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

U ponedjeljak i utorak, vojnici su pronašli tijela pilota i dvoje odraslih koji su letjeli u San Jose del Guaviare, jedan od glavnih gradova u kolumbijskoj amazonskoj prašumi. Region ima malo puteva i teško je dostupan transportu rijekom, tako da je prevoz malim avionima uobičajen.

Jedna od poginulih putnika, Ranoque Mucutuy, bila je majka četvero djece.

Za pomoć u operaciji potrage korištena su tri helikoptera, od kojih je jedan emitovao snimljenu poruku bake djece na jeziku Huitoto u kojoj im se govori da prestanu da se kreću kroz džunglu.