Svijet
0

Četrdesetak imigranata utopilo se kod obale Gabona

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najmanje 37 mrtvih ilegalnih imigranata nađeno je u utorak na obali mora u gabonskoj prijestonici Libervilleu nakon što im je čamac potonuo, saopćili su Reutersu spasilački radnici i zvaničnici mrtvačnice.

Trošni drveni čamac, kakav često koriste potencijalni imigranti da se domognu Evrope iz Afrike, pronađen je slomljen na stijenju nedaleko od tijela.

Tijela imigranata koji se utope u pokušaju da dođu do Evrope često izbaci voda na obale zapadne Afrike.

Na hiljade siromašnih afričkih tražilaca posla riskiraju svoj život svake godine u pokušaju da se domognu španskih Kanarskih otoka i u potrazi za boljim životom u Evropi. Stotine ih pogine u tim pokušajima, tvrde aktivisti za ljudska prava.

Trgovci ljudima redovno nakrcaju 200 do 300 ljudi u piroge, otvorene drvene čamce koji se koriste širom zapadne Afrike i povremeno ih osnaže staromodnim motorima koji koriste loše gorivo.

I gabonski relativni prosperitet, koji zahvaljuje nafti, također je ovu zemlju učinio omiljenom destinacijom za ilegalne imigrante iz obližnjih zemalja.

Uz ulaganja bivšeg kolonijalnog vladara Francuske, Gabon je postao jedna od prvih zemalja supsaharske Afrike koja eksploatira rezerve sirove nfte, što je učinilo njegovih 1,5 miliona stanovnika među najbogatijim Afrikancima na osnovu dohotka po glavi stanovnika.

To bogatstvo, međutim, daleko je od ravnomjerne raspodjele, a brojni ljudi, posebno imigranti, žive u siromaštvu usred relativnog sjaja Libervillea i drugih velikih gradova.