Pismo Charlesu Michaelu
0

Četiri zemlje EU traže hitnu debatu o ratu u Gazi: Naš kredibilitet je u pitanju

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Premijeri Španije, Belgije, Irske i Malte pozvali su predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela da ove sedmice vodi ozbiljnu debatu o sukobu Izraela i Hamasa u Gazi.

S obzirom na razmjere razaranja na Bliskom istoku, četvorica lidera su istakli neophodnost ove debate u pismu koje je vidio Politico.

"Moramo hitno pozvati sve strane da proglase trajni humanitarni prekid vatre koji može dovesti do kraja neprijateljstava. Vrijeme je da Evropska unija djeluje. Naš kredibilitet je u pitanju", napisali su.

Ovonedjeljni samit Evropskog vijeća trebalo bi da bude više fokusiran na Ukrajinu, jer se EU nada da će donijeti historijsku odluku o početku pregovora o uvođenju Kijeva u klub od 27 nacija i zaključivanju ključnog dogovora o budžetu koji bi pružio spas od 50 milijardi eura.

"Pozivamo vaše rukovodstvo da usmjeri takvu diskusiju, koja bi trebala imati za cilj postizanje jasnog i čvrstog stava Evropske unije", rekli su Michelu.

EU se do sada borila da stvori zajedničke stavove o bliskoistočnom sukobu. U nacrtu zaključaka za predstojeći samit lidera, koji je vidio Politico, još nema paragrafa o Gazi, koji pokazuje poteškoće u dogovoru o zajedničkom jeziku između 27 glavnih gradova.

Na posljednjem sastanku lidera EU u oktobru složili su se da pozovu na “humanitarne pauze” na Bliskom istoku.

Jedan zvaničnik EU rekao je da će pismo vjerovatno još više zakomplikovati debatu, s obzirom na to koliko je to pitanje već podijeljeno unutar bloka.