|

Četiri vulkana prijete Starom kontinentu

Četiri vulkana prijete Starom kontinentu
11
S
SRNA
9.2.2017. u 12:58
52
komentara
11

dijeljenja
Četiri vulkana prijete Starom kontinentu
Četiri islandska vulkana mogla bi da izazovu haos u Evropi, prizemlje putničke avione i naprave štetu mjerenu u milijardama dolara, upozoravaju vulkanolozi.
Četiri najveća vulkana Katla, Hekla, Bárðarbunga i Grímsvötn spremni su za erupciju, što bi moglo da izazove haos u vazdušnom saobraćaju.

Tokom 2010. godine, kada je došlo do erupcije islandskog vulkana Eyjafjallajökulla, zbog velikog pepela u vazduhu više od deset miliona putnika ostalo je "zarobljeno" na aerodromima.

Evropska privreda pretrpjela je ogromnu štetu - prema nekim procjenama zabilježen je gubitak od pet milijardi dolara.

Pall Einarsson, geofizičar sa Islanda, navodi za "Iceland Monitor" da četiri islandska vulkana pokazuju povećane količine aktivnosti i da su spremna za novu erupciju.

Katla je najstariji islandski vulkan i posljednju erupciju imao je 1918. godine.

Vulkan Hekla, poznat kao "Vrata pakla", posljednji put imao je erupciju 2000. godine, kada je u vazduh poslao oblak pepela veći od šest kilometara.

"Hekla je opasan vulkan. Ako ne budemo oprezni, mogli bismo postati svjedoci velike nesreće", upozoravaju vulkanolozi.

Bárðarbunga je nedavno imao erupciju - 2014. godine, kada je ispustio lavu i pepeo preko čitavog Islanda, a čestice pepela ostale su u vazduhu punih šest mjeseci.

Erupcija Bárðarbunge bila je najjača erupcija ove vrste u Evropi u posljednjih 240 godina, a vulkan je izbacio dva kilometra kubna vulkanskog materijala.

Stručnjaci vjeruju da se u vulkanu Grímsvötn nalazi otprilike ista količina magme kao i u Bárðarbungi.

Posljednji put je imao erupciju 2011. godine, kada je u vazduh poslao ogroman oblak vulkanske prašine zbog kojeg je prizemljeno nekoliko aviona.

Iako aktivnosti sva četiri vulkana prate vrhunski geofizičari, oni ističu da je nemoguće tačno odrediti vrijeme erupcije, kao ni njen domet, navodi Daily Mail.
Prijavi grešku


Komentari (52)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...