Svijet
1

Četiri poslanice u Parlamentu Turske na posao došle pokrivene

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Četiri turske poslanice u četvrtak su se pojavile u Parlamentu u Ankari noseći marame na glavama - prvi put od 1999. godine.

Poslanice su članice vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP), koja ima korijene u političkom Islamu.

Prošlog je mjeseca Turska ukinula zabranu nošenja marama u brojnim državnim institucijama. Zabrana je predstavljala jedan od najspornijih zakona u Turskoj, suprotstavljajući pristalice sekularnog ustava i one koji se zalažu za islamska prava.

"Više neću skidati svoju maramu", citirale su turske novine Milliyet riječi Gonul Bekin Sahkulubey, jedne od četiri poslanice, prenosi BBC.

"Očekujem da svi poštuju moju odluku", kazala je.

Brojni poslanici okupili su se oko svojih kolegica kako bi ih fotografirali. Pristalice četiriju žena izjavile su da je njihov potez još jedan korak ka normaliziranju običaja nošenja marama.

Glavna opoziciona Republikanska stranka (CHP) optužila je, međutim, vladajuću stranku premijera Recepa Tayyipa Erdogana da podriva sekularne tradicije zemlje.

CHP je također saopćio da je današnji potez predizborni potez uoči lokalnih izbora zakazanih za mart iduće godine. To je prvi put da poslanice nose marame u Parlamentu od propalog pokušaja iz 1999. godine.

Tada je poslanica Merve Kavakci ušla u salu Parlamenta na ceremoniju polaganja zakletve, da bi kasnije bila izbačena iz zgrade.

Ukidanje zabrane dio je velikih političkih reformi, uključujući i davanje širih prava Kurdima, koje je Erdogan objavio prošlog mjeseca.

On je opisao današnji potez kao "historijski momnt". Zabrana, ipak, ostaje na snazi za sutkinje, tužiteljke, policajke i pripadnice oružanih snaga.