Švicarska
0

Četiri osobe poginule u lavini u Alpima

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Četiri osobe su poginule, a jedna je nestala nako što je grupu francuskih planinara pogodila lavina na švicarskim Alpima.

Grupa od 11 planinara sa skijama i opremom uhvaćeni su u lavinu u blizini mjesta Bourg-St-Pierre, rekao je Jean-Marie Bornet, portparol policije u zapadnom švicarskom kantonu Vale.

"Možemo da kažemo da riječ o grupi Francuza iz regiona Cluses, na istoku Francuske", rekao je on švicarskoj televiziji TSR.

On je dodao da su trojica pronađena mrtva, dok su šestorica izvučena živa, ali su zbog povreda prebačeni u lokalne bolnice, dok je jedan od povrijeđenih kasnije podlegao.

Bornet je rekao da spasilačke ekipe nastavljaju danas potragu za još jednom osobom nestalom na Alpima, nakon što su četiri planirana poginula u naletu lavine.

Potraga je noćas prekinuta iz bezbjednosnih razloga, saopštila je policija u jugozapadnom kantonu Vale, ali spasioci smatraju da su male šanse da ima preživjelih.

Bornet je rekao da je planinarski tim bio dobro opremljen sa aparatima za detekciju lavina, iako se kasnije ispostavilo da nisu imali vodiča.
U ovoj oblasti na snazi je opasnost jačine 3 na skali od 1 do 5 opasnosti od lavina.

Francuska grupa bila je blizu legendarnog Haute puta preko planinskih vrhova između francuskog grada na Alpima Chamonixa i švicarskog zimovališta Zermatta.