Svijet
0

Četiri grčke televizije kažnjene zbog prikazivanja silovanja maloljetnice

FENA
Grčko audiovizuelno vijeće (ERS) saopćilo je u subotu da je s ukupno 730.000 eura kaznilo četiri glavne privatne televizije u zemlji jer su prikazale kolektivno silovanje bugarske maloljetnice u jednoj gimnaziji.

Najveću kaznu od 400.000 eura dobila je tv-stanica Ant1 jer je u vijestima otkrila identitet žrtve i obavila razgovor s četvoricom osumnjičenih adolescenata, precizirao je ERS.

Televizija je, isto tako, iskoristila priliku da objavi u jednoj informativnoj emisiji videosnimke na kojima je prikazano seksualno prakticiranje adolescenata.

TV Alfa treba da plati 150.000 eura za slično objavljivanje u informatiovnim emisijama, dok je Alter, koji je objavio izjave maloljetnice, dobio kaznu od 100.000 eura. Kanal Mega koji je nešto ozbiljniji od svojih rivala, dobio je kaznu od 80.000 eura.

Afera silovanja u jednom selu na otoku Eubeji bila je udarna vijest početkom mjeseca, pa je izazvala čak i intervenciju predsjednika Carolosa Papuliasa koji je osudiio rasisitičke fenomene.

Poslije otvaranja kaznenog gonjenja protiv četvorice napadača, među kojim su sinovi jednog policajca i jednog lokalnog nastavnika, mlada imigrantica je s majkom pobjegla iz sela.