{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Četiri američka vojna broda će se udaljiti od Mijanmara

F
4.6.2008. u 13:34
0
0
Četiri američka vojna broda će se udaljiti od Mijanmara
0
Četiri američka vojna broda će se udaljiti od Mijanmara
Foto: AFP/US Navy
Četiri američka vojna broda, koja su od 13. maja bila spremna da dostave pomoć unesrećenom stanovništvu Mijanmara nakon prolaska ciklona Nargis, napustit će u četvrtak mijanmarske vode nakon što je hunta energično odbila tu pomoć, saopćili su u srijedu američki zvaničnici.
"U posljednje tri sedmice pokušali smo najmanje petnaest puta uvjeriti mijanmarsku vladu da dopusti našim brodovima i helikopterima da dovezu pomoć stanovništvu Mijanmara", izjavio je admiral Timothy Keating koji rukovodi američkom flotom na Pacifiku.

"Generali su je svaki put odbili", naveo je on u saopćenju koje je objavila američka ambasada u Bangkoku.

Nekoliko aviona će ostati na Tajlandu, u slučaju da pomoć zatraže organizacije za međunarodnu pomoć, ali će četiri broda napustiti zonu u četvrtak, s mogućnošću da se vrate u Mijanmar ako hunta promijeni mišljenje, precizirao je Timothy Keating.

Prošle sedmice je francuski brod Le Mistral odustao od plana da dopremi 1.000 tona humanitarne pomoći direktno u Mijanmar i svoj teret povjerio Svjetskom programu za hranu Ujedinjenih nacija na Tajlandu.

Mijanmarske vlasti su nepovjerljive prema zapadnim silama jer sumnjaju kako one žele da destabiliziraju zemlju sa svojim "ratnim brodovima".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: