Svijet
0

CESVI pokrenuo kampanju "Anđeli protiv malarije"

FENA
Dovoljan je komarnik da se milione osoba zaštiti od komarca ubojice, stoji u priopćenju humanitarne organizacije "Suradnja i razvoj" (CESVI), koja je protiv malarije, odnosno komarca, pokrenula kampanju pod geslom "Anđeli protiv malarije".

U razvijenim zemljama komarca smatraju dosadnim insektom, ali je ubojica u brojnim područjima Afrike i Azije. Komarac svake godine zarazi malarijom oko 500 milijuna ljudi u svijetu, od kojih premine najmanje dva milijuna, poglavito djece. Koliko je dramatična toliko je nepoznata ta stvarnost.

Nažalost, ovih je dana pred očima svih zaboravljena zemlja Mjanmar, bivša Burma, gdje je malarija glavni uzročnik smrtnosti. U Africi, u čitavoj subsaharskoj Africi, gdje bjesni Sida, malarija je glavni uzročnik smrtnosti djece. Malarija, odnosno domaći komarac, usmrćuje malu djecu, živi s ljudima, gnijezdi se tamo gdje čovjek drži vodu, tu se razmnožava, razvija, raste i ubija, poglavito u snu - kazao je Gangi Milesi, predsjednik spomenute organizacije.

Malarija svakih trideset sekunda ubija jedno dijete. Za deset eura može se kupiti lijek za petero djece u Zimbabveu, a pet komarnika košta 25 eura. Komarnik je jednostavno, veoma učinkovito sredstvo; natopljen insekticidom za 80% umanjuje smrtnost od malarije – istaknuo je Milesi i dodao kako svatko može darivanjem jednoga komarnika postati anđeo čuvar, omogućiti djeci miran san i spasiti ih od sigurne smrti.