Svijet
0

Čestitke i reakcije na vijest o nagradi Obami

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pristižu čestitke nakon što je neočekivano Nobelova nagrada za mir dodijeljena američkom predsjedniku Baracku Obami, ali i brojna ohrabrenja da udvostruči napore za postizanje mira u svijetu.

Ova je nagrada "ohrabrenje" za sve one koji žele sigurniji svijet, kazao je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, dok njemačka kancelarka Angela Merkel u njoj vidi "potsticaj" da se učini više za mir.

Američki predsjednik treba od sada da pojača "svoj angažman kao vođa najmoćnijeg naroda na svijetu, da nastavi s promoviranjem mira i ukidanjem siromaštva", saopćila je želju Fondacija Nelson Mandela.

Barack Obama je nagrađen zato što je "stvorio novu klimu u međunarodnoj politici", saopćio je Nobelov odbor. Kada ga je njegov glasnogovornik probudio da mu saopći novost, Obama je rekao da je "počašćen", izjavio je jedan zvaničnik američke vlade.

Iran, čiji su odnosi sa SAD-om posebno napeti, bio je jedna od prvih zemalja koja je reagirala zatraživši od američkog predsjednika da pojača svoju mirovnu akciju.

"Nadamo se da će ga ova nagrada potaknuti da krene putem koji će donijeti pravdu u svijetu", kazao je Ali Akbar Javanfekr, savjetnik predsjednika Mahmuda Ahmadinejada.

Neočekivano, reakcija bivšeg poljskog predsjednika Lecha Walese, koji je dobio Nobelovu nagradu za mir 1983. godine, bila je puna kritike. "Ko, Obama" Tako brzo? Prebrzo. On nije imao vremena da uradi bilo šta. On za sada samo predlaže", kazao je Walesa agenciji AFP.

U Italiji je vijeće ministara "aplaudiralo što je Barack Obama dobio Nobelovu nagradu za mir", kazao je po završetku sjednice predsjednik vlade Silvio Berlusconi.

U Francuskoj, predsjednik Nicolas Srakozy je uputio "najsrdačnije čestitke" i pozdravio Obamine "izvanredne napore uložene u jačanje diplomatije i međunarodne saradnje".